OKTOBER 2021

ACTIVITEITEN OKTOBER 2021

 

 

DINSDAG 5 OKTOBER - 14.30u

Presentatie: Klassieke muziek: 'MAURICE RAVEL' - Jan Van Gassen

Vandaag presenteert Jan ons de muziek van Maurice Ravel, die beschouwd wordt als een van de belangrijke 20ste-eeuwse componisten. We komen wat te weten over wie Ravel was en we beluisteren zijn muziek, vakkundig becommentarieerd door Jan.  Het wordt ongetwijfeld weer een verrijkende muzikale ervaring.


 DINSDAG 5 OKTOBER - 20.00u

Muziek: People in Houses 

Eén Simon en twee Garfunkels brengen songs die van Crosby, Stills en Nash zouden kunnen zijn (hadden die in Gent gewoond en had één van hen trompet gespeeld). De muziek van toen in een hedendaags muzikaal kleedje.


DONDERDAG 7 OKTOBER - 14.30u

Presentatie: Gent – Eddy Smits

Na Brussel (2019) en Antwerpen(2020) maakt Eddy een (eigenzinnige) wandeling door Gent: wij gaan niet alleen langs de bekende, historische gebouwen maar wij laten ook zien dat er een Gent aan het water is, dat er een Gent met een universiteit is … ; wij komen ook langs minder bekende plaatsen: het klein begijnhof, het glazen straatje, het metselaershuis. Gelukkig zijn er ook drank- en eetplaatsen voorzien waar al dit moois kan bezinken.

  

DONDERDAG 7 OKTOBER - 20.00u

Wereld: De Pygmeeën, een film - Kris Garroy

De film is gemaakt tijdens een expeditie door het regenwoud van Zuid-Kameroen. Zes Vlamingen gingen enkele weken samenleven met de Baka, een Pygmeeënstam in Equatoriaal-Afrika. Kris was 25 jaar geleden al in de regio geweest en wilde nagaan of deze inheemse volkeren dezelfde snelle evolutie doorgemaakt hebben als wij hier in het Westen. Een kijk op een onbekende wereld.


DINSDAG 12 OKTOBER - 14.30u

Welzijn - Wereld: Consuminderen - Steven Vromman ism Avansa

Duurzame ontwikkeling, wat is dat nu echt? We berekenen onze eigen ecologische voetafdruk: de oppervlakte aarde die nodig is om in je levenspatroon te voorzien.
Wat blijkt? We gebruiken meer oppervlakte aarde dan er beschikbaar is. De ecologische voetafdruk is naast een rekenmodel ook een actiemiddel. Het leert ons hoe we zelf iets kunnen doen. Door tips uit te wisselen zal je merken dat dit niet eens zo moeilijk is. We kunnen leren om minder te verbruiken.


 DINSDAG 12 OKTOBER - 20.00u

Presentatie: Over successierechten - Lien Boenders

We krijgen er allemaal mee te maken. En om de haverklap wijzigt ook een en ander. Notaris Lien Boenders werpt licht in deze moeilijke materie.

Alles over het erfrecht vandaag hoort u hier.

 

DONDERDAG 14 OKTOBER - 14.30u

Welzijn: De kruidenapotheek – Luc Bosmans ism Avansa

Wat zijn ‘natuurlijke’ geneesmiddelen? Wat kunnen ze en wat kunnen ze niet? Hoe moeten we ze gebruiken en zijn ze altijd even veilig? Het antwoord krijg je tijdens deze voordracht.


DONDERDAG 14 OKTOBER - 20.00u 

Poëzie - Literatuur: Herman De Coninck – Mady Bonert & Marc Michael De Smet

Een cyclus van 20 gedichten uit de bundel ‘Voorslaap’ van Herman De Coninck gezongen door sopraan Mady Bonert met muzikale begeleiding van Marc Michaël De Smet. Het leven zoals het is helder en ontroerend beschreven en gezongen. Een avond tussen grote en kleine kunst in.


DINSDAG 19 OKTOBER - 14.00u

Wereld - Cultuur: Antwerpse spreuken en legenden - ism Consul-Anten

Taal, uitdrukkingen, gezegden en spreekwoorden hebben mensen steeds gefascineerd. Niemand is ongevoelig voor taal. Zoals elk dialect getuigt het Antwerps van een grote spiritualiteit, taalkundig vernuft en spitsvondigheid. Laten we het Antwerps dialect, gekenmerkt door zijn klankkleur, zijn directheid en soms zijn brutaliteit terug ontdekken. Laten we samen op een gezellige ontdekkingsreis gaan in de wereld van het Algemeen Plat Antwerps.

 

DINSDAG 19 OKTOBER - 20.00u - WIJZIGING

Muziek - Presentatie: Intro to Jazz, de groepen - Marc Busscher

In deze laatste sessie stelt Marc ons enkele (vocale) groepen voor die in de jazzwereld de scène onveilig maken. Opnieuw weer gekende en minder gekende stemmen.


DONDERDAG 21 OKTOBER - 14.30u

Ontspanning: SINGALONG  - Yvo Dangez & Wim Sterkens

De sing-along in een nieuw kleedje?
Wat gaat het worden?
Wij weten het ook niet.
Om het te weten, zal je erbij moeten zijn.

 

DONDERDAG 21 OKTOBER - 20.00u

Muziek - Presentatie: Boogie-Woogie - Robert Van Yper

Robert Van Yper neemt ons mee in de wereld van deze opzwepende muziekvorm. Melodische rechterhand, stevig hamerende linkerhand. Stilzitten? Onmogelijk!

 

DINSDAG 26 OKTOBER - 14.30u

Wereld: Bezoek aan Myanmar - Gie Fiermans 

Gie Fiermans toont ons de binnenkant van Myanmar, ook Birma genoemd. Myanmar is een land in Zuidoost-Azië en Gie heeft er rondgetoert. Een verslag uit eerste hand, zeg maar.

 

DINSDAG 26 OKTOBER - 20.00u

Comedy: Vissen in de Zoo - Wilfried Van der Elst

Wifried Van der Elst heeft twee passies: comedy en vissen. Hij is een erg gewaardeerde comedy artiest (the gentle giant of comedy) en hij is acquariumverzorger in de Zoo (en dat zijn grote aquariums daar). Vanavond praat hij over zijn werk. Met de nodige humor!


DONDERDAG 28 OKTOBER - 14.30u

Wereld: De andere Provence – Doris Pfeiffer

Doris Pfeiffer toont ons de andere Provence. Een kijk met kennis in dit prachtige stukje Frankrijk. Wie weet wat u er nog van opsteekt.


DONDERDAG 30 OKTOBER - 20.00u

Ontspanning: JUKEBOX JO - Joris Van Oekelen

Joris serveert ons een reeks muziekfilmpjes met knappe songs in straffe uitvoeringen. Wie van muziek houdt en wilt genieten met de glimlach mag dit niet missen. 
Het moest er van komen. Zoals ze in het Frans zeggen "Ummagumma oblige": Pink Floyd Live!

Dat gaat wat worden.