JANUARI 2024

ACTIVITEITEN JANUARI 2024

  

Er zijn heel wat wijzigingen wegens onbeschikbaarheid van de kleine zaal.
Sommige activiteiten verplaatsen we naar de EXPO I en II (op de eerste verdieping van Werf44.

Andere activiteiten verschuiven we van tijdstip.


Let erop dat de inhoud van de activiteiten nog kan gewijzigd worden, afhankelijk van gebeurtenissen buiten onze invloedssfeer.


DINSDAG 9 JANUARI - 14.30u

Geen activiteit
zaal niet beschikbaar.

Lezing van Jan is verplaatst naar februari


DINSDAG 9 JANUARI - 19.30u

Geen activiteit
zaal niet beschikbaar.


DONDERDAG 11 JANUARI - 14.30u

Geen activiteit
zaal niet beschikbaar.


DONDERDAG 11 JANUARI - 19.30u

Geen activiteit
zaal niet beschikbaar.


DINSDAG 16 JANUARI - 14.30u

Liederen van Verlangen en Leudevedeu - Kris Dieltiens

Verlangen, het streven naar iets of iemand, het willen bereiken van iemand, koesteren.
Of niet: weggaan, verliezen, leudevedeu ...

Inkom leden: gratis
Inkom niet-leden: 2€ per persoon


DINSDAG 16 JANUARI - 19.30u

Nieuwjaarsreceptie

2023 zit erop, 2024 is uit zijn startblokken geschoten.
Wat betekent dit voor Ummagumma? Korte terugblik en kijkje-vooruit en dan klinken, natuurlijk!

Inkom leden: gratis

Inkom niet-leden: 2€ per persoon


DONDERDAG 18 JANUARI – 14.30u

Sing-along - Ivo Dangez

Met bekende deunen en deuntjes meezingen onder de bezielende leiding van Ivo.

Inkom leden: gratis

Inkom niet-leden: 2€ per persoon


DONDERDAG 18 JANUARI - 19.30u

Alzheimer: behandeling zinvol of onzinnig? - Sebastiaan Engelborghs

Dementie is een parapluterm die symptomen beschrijft. Verschillende hersenziekten kunnen dementie veroorzaken.

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende oorzaak van dementie. Leeftijd is de belangrijkste risicofactor voor het krijgen van Alzheimerdementie. Ook erfelijkheid speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Levensstijl heeft een invloed, zij het beperkt, op ons risico om een dementie te krijgen. Door vooruitgang van het wetenschappelijke onderzoek, zijn we in staat om een diagnose van Alzheimer te stellen, vanaf de eerste ziektesymptomen en nog voor het dementiestadium bereikt wordt. Vroegdiagnostiek kan voordelen hebben, bv voor het nemen van beslissingen rond het levenseinde. Of een diagnose van Alzheimer moet gesteld worden, is afhankelijk van de voorkeur van de goed ingelichte patiënt: het zelfbeschikkingsrecht staat centraal.

De ziekte van Alzheimer is tot nu toe een ongeneeslijke ziekte maar is wel behandelbaar. De behandeling kan uit psycho-educatie en ook cognitieve revalidatie bestaan naast de symptomatische medicatie die momenteel in de apotheek verkrijgbaar is en die een matig positief, doch tijdelijk effect heeft op de ziektesymptomen.

Momenteel is er vooruitzicht op de eerste medicijnen die daadwerkelijk ingrijpen op het ziekteproces zelf.

Inkom leden: gratis
Inkom niet-leden: 2€ per persoon


DINSDAG 23 JANUARI - 14.30u

Erfstuk - Carmen Van Geffen

Carmen van Geffen is een Nederlands schrijfster en beeldend kunstenaar en woont sinds lang in België. In 2019 begon Carmen met de research en het schrijven van haar debuutroman Erfstuk, gepubliceerd in februari 2023. Het verhaal is gebaseerd op brieven, foto’s en testamenten uit het leven van haar grootvader, een kind van een concubine en een koloniaal planter geboren in Nederlands-Indië. In deze caleidoscopische roman beschrijft ze de gevolgen van (de)kolonisatie binnen haar familie, het intergenerationele trauma dat thema’s als schaamte, verlies, verraad en ontheemding aanraakt. Carmens passie ligt bij de complexiteit van historische verhalen waarbij ze linken legt met de actualiteit. Haar interesse gaat uit naar de zogeheten ‘lost voices’, ontbrekende stemmen in de geschiedenis die een ander en nieuw licht werpen op toen en vandaag. Stemmen die in de opeenvolgende golven van democratisering zoals de sociale geschiedenis, het feminisme en de dekolonisering steeds belangrijker worden.

Inkom leden: gratis
Inkom niet-leden: 2€ per persoon, tenzij live muziek: 8€ per persoon


DINSDAG 23 JANUARI - 19.30u

Indonesië, de natuur 

Inkom leden: gratis
Inkom niet-leden: 2€ per persoon


DONDERDAG 25 JANUARI - 14.30u

Geen activiteit
zaal niet beschikbaar


DONDERDAG 25 JANUARI - 19.30u

Geen activiteit
zaal niet beschikbaar.


DINSDAG 30 JANUARI - 14.30u

Going home, over Leonard Cohen- Peter Vereecke

Onder de noemer ‘Going home - Live and life with Leonard Cohen' geeft Peter Vereecke, een audiovisuele voorstelling over de Canadese singer-songwriter Cohen. Rode draad van de voorstelling is het heimweegevoel dat we hebben op onze tijdelijke doortocht naar onze ware (t)huis en ons diepe zelf.

Inkom leden: gratis
Inkom niet-leden: 2€ per persoon


DINSDAG 30 JANUARI - 19.30u

Epidemies door de eeuwen heen: een relatie met milieu en klimaat? - Marcvel Vercauteren

Epidemies zijn er altijd al geweest en ook klimaatschommelingen. Zo werd de mensheid geplaagd door pokken, de pest, cholera, polio, griep, tuberculose…. Zijn sommige infecties inderdaad intussen uitgeroeid ? Zijn er infecties, waarvan wij dachten ver van ons af te liggen in tropische omgevingen, die dichter naar ons toekomen door de klimaatopwarming waarbij de vectoren zoals de Tijgermug bij ons meer overlevingskansen hebben? Zijn er nog onbekende infecties komende waarvan we geen weet hebben of hadden (zoals Covid) ? Wat zit er in de ontdooiende permafrost ? Is er een relatie tussen klimaatveranderingen (bv de Laat-antieke Ijstijd en de Justiniaanse Pest in 543) of milieucatastrofes (bv vulkaanuitbarstingen in 1315 en 1805)  en het ontstaan van epidemies…. en vice versa d.w.z. dat epidemies een invloed kunnen hebben op het klimaat. Als een epidemie zoals de pest de helft van de bevolking uitroeit heeft dat ongetwijfeld een invloed op milieu en klimaat. Klimaatwijzigingen zoals de Wurm-ijstijd die duurde tot 11000 jaar geleden kunnen nog gerelateerd worden aan planetaire invloeden. Het is evenwel onjuist te denken dat latere klimaatveranderingen tijdens (de Middeleeuwse Warme Periode) en na de middeleeuwen (de Kleine Ijstijd) niet beïnvloed zijn geweest door de mensheid. Een epidemie kan dergelijke economisch impact hebben zoals Covid dat het herstel daarvan ten koste gaat van de inspanningen om de klimaatopwarming af te remmen.

Inkom leden: gratis
Inkom niet-leden: 2€ per persoon